Артритно стъпало

Определение

Артрит е името, дадено на група от над 100 ревматични заболявания, представлява форма на ставно заболяване, което може да засегне една или повече стави. Някои форми на артрита причиняват само дискомфорт на болния и не пречат на нормалния му живот. Артритът е основна причина и за болки в стъпалото, тъй като в стъпалото има 33 стави, които могат да бъдат засегнати.

Видове артрит

Има много различни видове артрит. Най-често срещаният от тях е артрозата, която засяга предимно големите стави и при нея разрушаването на ставния хрущял не се съпровожда с възпалителна реакция. Основните признаци на артроза са болки, деформация на ставата и ограничаване на нейните движения. Болките в засегнатите стави винаги са строго индивидуално и зависят от чувствителността на пациента.

Подаграта е медицинско състояние, което обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Заболяването най-често засяга ставата на палеца на крака, която го свързва със стъпалото,метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Обикновено преди появата на симптомите на подаграта има безсимптомен период от няколко години, през които концентрацията на пикочната киселина постепенно расте. Около 95% от тези хора никога не се разболяват. Подаграта се среща по-често при мъже на средна възраст.

Друг вид артрит е ревматоидният артрит. Възможно да се развие във всяка възраст, а причината за него не е известна, най-често започва след 40 и преди 60-годишна възраст. Той може да причини остри деформации на ставите и свързано с тях изтощаване на цялото тяло. Хора, страдащи от ревматоиден артрит, често имат проблеми в предната част на стъпалото като буниони, деформирани пръсти – пръст-чукче и деформация “нокът на граблива птица”, както и други.

Причина

Повечето от причините за появата на артрита са неустановени. Генетичните изменения са фактор за появата на типове артрит. Физическа травма като контузия на глезен или нараняване на коляно може да постави началото на развитието на артроза, която е най-честата форма на ставно заболяване. Други причини за появата на артритни болки са недостатъчна физическа активност, наднормено тегло или ставни дефекти.

Състояния свързани със стъпалото, като различни деформитети на пръстите и буниони, доста често са резултат на артрит, и особено на ревматоиден артрит. Проблеми могат да се развият и в зоната на петите и глезените, поради ерозия на съответните стави.

Лечение и превенция

Консервативно (нехирургично лечение) на артритното стъпало включва подходящи ортези – терапевтични обувки, стелки и/или ортопедични продукти, предназначени за предната част на стъпалото.

Зона за пръстите с достатъчна височина и ширина, която да осигури на пръстите достатъчно пространство.

Подвижни стелки, осигуряващи необходимото пространство за крака, за да се даде възможност да се поставят допълнителни стелки при необходимост. Предната част на обувката трябва да бъде със заоблена форма, която ще осигури нужното пространство в зоната за пръстите, ще улесни ходенето и ще намали натиска и болката във възглавничките на стъпалото.

Препоръчват се стелки, осигуряващи комбинация от комфорт, поддръжка и мекота. Често се препоръчват и ортопедични продукти, направени с подплата от материал, наречен Plastazote®, защото те се приспособяват към стъпалото, като приемат неговата форма и му осигуряват комфорт, отговарящ на индивидуалните му потребности.

Поддържащи предната част на стъпалото продукти, като различни видове предпазители от гел, могат да донесат облекчение.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.