Атлетно стъпало (гъбички по краката)

Определение

Атлетното стъпало представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката, но е възможно да се разпространи и по цялото стъпало. Симптомите са: обрив между пръстите на краката, сърбеж, зачервяване и лющене на кожата. Тя се причинява при контакт с гъбички и по-често се развива върху стъпалата заради влагата в обувките, която е идеалното условие за развитие на бактерии.

Причини

Тази инфекция се разпространява най- лесно в общи душ-кабини и съблекални, каквито има във фитнес зали, басейни, сауни и др., както и посредством директен и индиректен контакт. Когато гъбичките попаднат в стъпалото, те се настаняват в цепнатините и раничките, откъдето започват да се размножават, освен ако краката не се измият навреме и изсушат много добре.

“Атлетното стъпало” може да се разпростре и по ноктите на краката. Ако пациентът чеше заразената зона и после докосне други части от тялото си, той може да зарази и тях, в това число слабините и подмишниците.

Както всички други състояния, хората с диабет и слаба имунна система трябва да се предпазват особено внимателно от “атлетното стъпало”. Те са по-податливи на инфекции, което предпоставка и за по-значими медицински проблеми.

Предпазване и лечение

Перфектната лична хигиена може да предотврати тази инфекция. Ежедневното миене на стъпалата със сапун и подсушаване (особено между пръстите на краката) е много важно. Носете сухи и проветриви обувки и чорапи, не ползвайте чужди обувки и не давайте своите. Използвайте пудра, за да запазите краката си сухи и неподатливи на инфекция.

Ако все пак забележите тези симптоми незабавно посетете доктор, за да получите точна диагноза и да предприемете лечение. Този тип инфекции са упорити и могат да се превърнат в хронични. Лечението включва противогъбични лекарства, които може да са под формата на спрейове и кремове. Също така е нужна и непрекъсната грижа да поддържате стъпалата си чисти и сухи. Продължавайте да се допитвате до вашия лекар докато проблемът не бъде остранен.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.