Болки в стъпалата при бременност

Определение

Бременността поражда много промени в женското тяло. Едно доста пренебрегвано оплакване е болката в стъпалата. Тъй като тялото се променя, центърът на тежестта се променя значително. Новата позиция на тялото увеличава натиска в областта на коленете и стъпалата.

Най-често срещаните състояния са отоци, плоскостъпие и свръх пронация (завъртане на стъпалото навътре). Тези състояния могат да доведат до болки в петите, сводовете и предната част на стъпалото (възглавнички). Много жени получават мускулни крампи и разширени вени.Поради това е важно всички дами да научат повече за здравето на своите стъпала и как да се грижат за тях през тези девет месеца.

Причини

Плоскостъпието, свръхпронацията и отоците са често срещани състояния, по време на бременността. Плоскостъпие и свръхпронация е възможно да се получат, тъй като сводът на стъпалото пропада под тежестта на тялото и глезенът се извърта навътре при ходене. Това може да предизвика напрежение или възпаление на плантарната фасция (плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака). Плоскостъпието и свръх пронацията могат да направят ходенето болезнено и да предизвика преумора в стъпалата, прасците и гърба. Причината, поради която много бременни жени получават плоскостъпие е повишеният натиск на стъпалото, вследствие от увеличеното тегло. Плоскостъпие се наблюдава също и при хора с халтави стави или хора, имащи затлъстяване.

Отоците и подуването на стъпалата най-често се появяват в по-късната бременност. Причина за това е допълнителното количество кръв, което се натрупва по време на бременността. Нарастващата утроба оказва натиск върху кръвоносните съдове в таза и стъпалата и забавя циркулацията. Общото количество течности обикновено остава непроменено, но се измества към стъпалата и глезените. Отеклите крака могат да станат морави на цвят. Ако се появят отоци по ръцете и лицето е незабавно се обърнете към лекар.

Предпазване и лечение

Съществуват ефективни средства за справяне с плоскостъпието, и отоците по време на бременност.

Може да се предпазите от плоскостъпие, като носите ортопедични стелки. Те трябва да имат подходяща поддръжка за сводовете и да коригират свръхпронацията. Носенето на точният размер обувки (както по дължина, така и по ширина) е изключително фактор за избягване на плоскостъпието. Изберете обувки, които предлагат максимална поддръжка на глезена и омекотяват стъпването.

Освен плоскостъпието, така можете да предотвратите други възможни усложнения като болезнен свод (плантарен фасцит), шипове, метатарзалгия, тендонит и / или буниони (халукс валгус).

Отоците в стъпалата могат да бъдат сведени до минимум по следните начини:

– Дръжте краката си на високо, винаги когато е възможно. Ако се налага да седите дълго, сложете малък стол и поставете краката си на него.

– Носете подходящи обувки. Избягвайте обувки, които са ви тесни или къси, които могат да ограничат циркулацията на кръвта

– Измерете стъпалата си няколко пъти по време на бременността, възможно е да променят размера си.

– Носете чорапи без ластик, които не ограничават циркулацията.

– Ако шофирате продължително време, правете чести почивки и се разтъпквайте;

– Правете упражнения редовно. Ходенето е едно от най-добрите упражнения за Вас.

-Пийте достатъчно вода, за да не се обезводнявате. Това помага на тялото да не задържа допълнително количество вода.

– Придържайте се към балансирана диета и храни с ниско съдържание на сол – солта може да доведе до задържане на вода.

– Обикновено отоците са симетрични и в двете стъпала. Ако отичат различно, е възможно това да е съдов проблем, потърсете консултация със специалист.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.