Буниони (кокалчета)

Определение
Бунионите, или както се наричат в медицинските среди- Hallux Valgus, са едно от най-често срещаните състояния в предната част на стъпалото. Те представляват видима издутина от вътрешната част на стъпалото, около основата на палеца. Причината за буниона е деформация на костите, която се получава от постепенното извъртане на палецът към останалите пръсти. Често се случва той да застане под или над втория пръст и те да се застъпят. Някои от симптомите на буниона са възпаляване и подуване в основата на палеца. Поради създаващият се дискомфорт са възможни и нарушения в походката.

Друга разновидност на буниона е т.нар. бунион на Тейлър. Това състояние възниква във външната част на стъпалото, откъм малкия пръст. Изразява се в малка подутина и се получава когато малкият пръст се завърта към останалите пръсти.

Причини

Бунионите са често срещано състояние, най-вече при жените. Тази деформация може да се развие от анoмалия във функцията на стъпалото, наследственост, артрит или друго заболяване, но най-често е причинена от носене на неподходящи обувки. Елегантните обувки най-често са с ограничено място в зоната при пръстите и ги принуждават да заемат формата на обувките, което води до поява на бунион. Дамите, които имат буниони обикновено носят обувки по-малки и/или по-тесни от стъпалата си. Така пръстите им са силно притиснати един към друг, което води до изпъкване на първата метатарзална кост навън.

От голямо значени е да се знае, че, носенето на тесни обувки и ботуши може да причини буниони и да доведе до усложнения, при което може да е необходима дори оперативна намеса.

Предпазване и лечение

В ранните етапи на формирането на буниона потапянето на стъпалата в топла вода, може да облекчи временно състоянието. Най-добрият начин за облекчаване на болката са добре проектираните обувки, които осигуряват достатъчно място в зоната на пръстите. Препоръчителна е употребата на обувки с анатомичен профил на ходилото, както и носенето на стелки , които осигуряват допълнителен комфорт, поддръжка и защита.

Друго консервативно лечение включва употребата на пособия за възстановяване и облекчение, като подплънки, шини и бандажи за буниони. Този тип лечение може да ограничи развитието на буниона, да облекчи болката и да създаде благоприятни условия за възстановяване на стъпалото.

Ако състоянието не отмине – консултирайте се с вашия лекар.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.