Висок свод на стъпалото

В какво се изразява?
Характерисира се с това, че средният ходилен отдел е повдигнат повече от обичайното, което води до завъртането на пръстите и петата леко навън – т.нар. супинация. Вследствие на което, натискът се съсредоточава върху петата и главичките на метатарзалните кости (възглавничките). При ходене тежестта пада повече върху външната страна на стъпалото, откъм малкия пръст, а натоварването се поема диспропорционално от петата и възглавничките.

Кои са симптомите?
При по-големи активности, например ходене или спорт, това неправилно разпределение може да доведе до болезнени състояния в колената, бедрата и долната част на кръста. Възможно е да се появят и развият проблеми в петата и/или в предната част на стъпалото, включително и деформации на пръстите.

Какви мерки може да вземете?
За да се чувствате удобно е добре да използвате ортопедични стелки, които да поглъщат и омекотяват ефективно натиска, и да прехвърлят натоварването от петата и възглавничките към средият ходилен отдел на стъпалата. Стелките от серията Aetrex® осигуряват отлична поддръжка за високи сводове, като запълват празнината между свода и земята и увеличават опорната площ на стъпалото.