Диабетно стъпало

Определение

Диабетът е сериозно заболяване, което може да се развие поради липса на производство на инсулин в тялото или поради невъзможност инсулинът в тялото да изпълнява нормалните си всекидневни функции. Инсулинът е субстанция, която се произвежда в панкреаса (задстомашната жлеза), която обработва храната, така че тя да се превръща в енергия.

Диабетът се класифицира в два основни типа – тип 1 и тип 2. Тип 1 започва в млада възраст и обикновено се асоциира с наследствеността. Диабет от тип 2 обикновено се развива при възрастни и се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Среща се често при хора с наднормено тегло и/или с нездравословни хранителни навици.

Много усложнения могат да бъдат свързани с диабета. Той нарушава кръвоносно-съдовата система, засяга много области на тялото, като очите, бъбреците, краката и ходилата. Хората с диабет трябва да обърнат специално внимание на краката си.

Невропатия

При 25 % от всички хора с диабет, се развиват проблеми със стъпалата, свързани с болестта. Състоянието на т.нар. диабетно стъпало се развива като комбинация от различни причини, включително слаба циркулация и невропатия. Диабетната невропатия може да доведе до липса на чувствителност или загуба на способността да се чувстват болка, топлина и студ. Поради липса на чувствителност, диабетиците с невропатия, може да не усетят появата на малки порязвания, одрасквания, пришки или рани. Ако тези леки наранявания се оставят без лечение, могат възникнат усложнения, които да доведат до образуване на язви и дори до ампутация. Невропатията може да причини и състояния като буниони, деформирани пръсти измемения в сводовете на стъпалото и др. Изключително важно за диабетиците е да предприемат необходимите предпазни мерки, за да предотвратят всички свързани със стъпалата рискове от нараняване. Заради последствията от невропатията, ежедневното и обстойно проверяване на стъпалата е от критично значение.

Когато хората с диабет, предприемат необходимите превантивни мерки за предпазване на стъпалата си, те намалява риска от сериозни заболявания свързани с тях.

Слаба циркулация

Диабетът често води до периферно васкуларно заболяване, което забавя циркулацията на кръв в човешкото тяло. При това състояние, има стесняване на артериите, което често води до значително намалена циркулация в долната част на краката и в стъпалата. Слабата циркулация допринася за възникване на диабетни състояния в стъпалата, посредством намаляване на количеството на кислород и храната, която доставя на кожата и други тъкани, и по този начин прави нараняванията трудно лечими. Слабата циркулация може също да доведе до отоци и сухота на стъпалото. Вземането на предпазни мерки свързани с усложнения за стъпалото е критична за хората, страдащи от диабет, тъй като слабата циркулация затруднява лечението и може да се стигне до язви, инфекции и други усложнения.

Лечение и превенция

Ортопедичните обувки и други средства играят важна роля в грижата за диабетното стъпало. 

Обувките за хора с диагностициран диабет, също трябва да осигуряват следните предимства:

– Достаъчно голямо в ширина и височина пространство за зоната при пръстите, което да им осигури спокойствие и комфорт.
– Подвижна вложка в обувката, която позволява поставянето на допълнителни ортопедични стелки при необходимост.

– Заоблена форма в предната част на обувката, която да намалява напрежението в зоната на възглавничките.

– Твърд заден форт, който осигурява необходимата поддръжка и стабилност.

Ако имате диабет, трябва да сте особено внимателни за всички проблеми, които могат да възникнат в стъпалата Ви. Особено важно за диабетиците с невропатия е да предприемат необходимите предпазни мерки за предотвратяване на наранявания и да пазят стъпалата си здрави. Ако имате диабет и усетите проблем със стъпалото, веднага се консултирайте с Вашия лекар.

Диабетът и грижата за краката

Правилната грижа за стъпалата е от критично значение за хората с диабет, тъй като те са предразположени към по специфични състояния на стъпалата като например:

- Загуба на чувствителност в стъпалата
- Промени във формата на стъпалата
- Трудно зарастващи рани
Ежедневна грижа може да предотврати тези сериозни проблеми. Според Националния здравен институт на САЩ, ежедневното следване на долуизброените прости стъпки, може да Ви предпази от усложнения, свързани с диабета:

1. Грижете се за диабета си

Изградете си постоянни и здравословни навици за поддържане на кръвната захар в норма. Заедно Вашият лекуващ изработете стратегия за Вашия диабет, която да отговаря на спецификата на жизненият Ви стил.

2. Проверявайте стъпалата си всеки ден

Възможно е да имате проблеми със стъпалата, за които не знаете. Проверявайте се за рани, порязвания, зачервявания, подуване, инфектиране на ноктите. Проверката на стъпалата трябва да стане част от Вашите ежедневни рутинни дейности. Ако Ви е трудно да се наведете и да видите краката си, използвайте огледало, също така може член на семейството да Ви съдейства. Важно напомняне: обадате се на Вашият лекар незабавно, ако порязване, рана или ожулване не ви мине до един ден.

3. Мийте стъпалата си всеки ден.

Мийте стъпалата си в топла, но НЕ ГОРЕЩА, вода. Не ги киснете във вода, защото кожата им ще се изсуши. Преди баня опитайте водата, за да сте сигурни, че не е много топла. Използвайте термометър или лакътя си. Подсушавайте добре стъпалата, като непременно изсушавайте внимателно и между пръстите на краката. Използвайте пудра, за да се запази кожата между пръстите на краката суха.

4. Пазете кожата си гладка и мека

Нанасяйте тънък слой лосион или крем отгоре и отдолу на стъпалата. Не слагайте лосион между пръстите на краката, защото може да причините инфекция.

5. Винаги носете обувки и чорапи

Носете винаги обувки и чорапи по всяко време. Не ходете на бос крак, дори и вкъщи. Много лесно можете да стъпите на нещо и да нараните крака си. Винаги носете безшевни чорапи във вашите обувки, за да избегнете влагата, пришки и разранявания. Непременно избирайте безшевни чорапи, изработени от материали, които отблъскват влагата, не се впиват в крака и го предпазват от натъртване. Чорапи от такива материали помагат краката ви да се запазят сухи. Винаги проверявайте вътрешността на обувките си, преди да ги обуете. Уверете се, че хастарът е гладък и в обувките няма чужди тела, като например камъчета и/или песъчинки.

Носете обувки, които са точно по мярка и предпазват стъпалата Ви.

6. Пазете краката си от топло и студено

Когато сте на плажа или на друг тип на гореща повърхност, винаги носете обувки. Намажете със слънцезащитен лосион горната част на стъпалата и ги дръжте ги обути или покрити. Пазете стъпалата си далече от радиатори или открит огън. НЕ използвайте бутилки или възглавнички с гореща вода, за затопляне на стъпалата. Ако те са студени, обувайте безшевни чорапи и през нощта носете. Ботушите с дебела подплата са чудесно решение, което да поддържа стъпалата топли през зимнят сезон. Избирайте чорапите си внимателно. Не носете чорапи с шевове или с негладки повърхности. Избирайте меки чорапи, за да предпазите краката си и за комфорт при ходене. В студено време често проверявайте често стъпалата си и се уверявайте, че са топли и да ги предпазени от измръзване.

7. Не ограничавайте кръвообращението в краката си

Качвайте краката си нависоко, когато сте седнали. Раздвижвайте пръстите на краката си за по 5 минути, 2 -3 пъти дневно. Раздвижвайте глезена с кръгообразни движения – нагоре, надолу и встрани, за да подобрите кръвообращението в краката и стъпалата.

Избягвайте да кръстосвате краката си за дълги периоди от време.

Избягвайте да носите тесни чорапи, еластични и гумени ленти, ластици, жартиери, които стягат краката.

Избягвайте да носите на краката си всички продукти, които ги ограничават. Обувки и чорапи, които спират циркулацията, като ластици, не трябва да се носят от диабетици.

Спрете пушенето! То намалява притока на кръв към краката. Ако имате високо кръвно налягане или висок холестерол, предприемете стъпки с помощта на вашия лекар за тяхното намаляване.

8. Бъдете по-активни

Заедно с Вашият лекар планирайте подходяща за Вас тренировъчна програма. Щадящи стъпалата активности са ходене, плуване, колоездене и др. Избягвайте всякакви натоварващи стъпалата ви дейности, като бягане и скачане. Загрявайте тялото винаги преди да започнете упражненията и го разтягайте винаги след като приключите с тях. Носете маратонки или спортни обувки, които ви прилягат добре и ви осигуряват добра поддръжка.

9. Поддържайте постоянна връзка с Вашия лекар.

Изисквайте от Вашия лекар да проверява чувствителността и пулсациите в стъпалата поне веднъж в годината. Изисквайте от Вашия доктор да Ви информира веднага, в случай, че установи възникнали серизони проблеми. Изисквайте от Вашия доктор да Ви съветва как да се грижите за стъпалата си.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.