Метатарзалгия

Определение

Метатарзалгия е термин, обозначаващ болезнени състояния в стъпалата, непосредствено преди пръстите или в т.нар. възглавнички. Това е често срещано състояние, което може да засегне костите и ставите в областта на възглавничките. Най-често метатрзалгия се появява в областа при 2-ра, 3-та и 4-та метатарзални главички и по-рядко – при първата метатарзална главичка (под палеца на стъпалото).

Причини

Това е състояние, при което една или повече метатарзални глави стават болезнени и / или възпалена, което обикновено се дължи на систематично и прекомерно натоварване на стъпалата в продължение на дълъг период от време. Обикновено, хората с метатарзалгия изпитват остра, повтаряща се, или хронична болка в зоната на възглавничките. Тя най-често е причинена от неподходящи и тесни обувки, които по правило носят най-вече дамите. Тясната обувка, оставя малко или почти никакво място в зоната за пръстите и ги пристяга един към друг. Това затруднява процеса на ходене и води до силен дискомфорт в предната част на стъпалото. Други фактори също могат да бъдат причина за силен натиск в областта на възглавничките и да доведат до метатарзалгия, например обувките с високи токове, подлагането на стъпалата на големи натоварвания без подходящите за това обувки и стелки. Също така с напредването на възрастта възглавничката изтънява, което ни прави податливи на болки в тази част на стъпалото.

Предпазване и лечение

Първата стъпка в лечението на метатарзалгията е да се определи причината за появата на болка. Ако причината за нея е носенето на неподходящи обувки, добре е те да бъдат сменени. Обувките с широка и висока предна част и анатомично ходило са идеалният избор за това състояние. Те дават възможност на пръстите да стъпят нашироко и да се ограничи натискът в областта на възглавничките. Облекчаването на болката във възглавничките може да бъде подпомогнато и от допълнителни продукти, като например меки подложки. Ортопедичните стелки, предназначени за облекчаване на възглавничките, разполагат с метатарзална подложка, която застава зад възглавничките. Тя разсейва натиска и преразпределя тежестта равномерно по стъпалата. Други често препоръчвани продукти са метатарзални възглавнички с гел, както и бандажи. Когато тези продукти се ползват с подходящи обувки и стелки, се постига значително облекчаване на това състояние.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.