Неврома на Мортън

Определение

Неврома на Мортън е състояние на стъпалата, свързано с болка, подуване и/или възпаление на нерв, най-често при възглавничките между 3ти и 4ти пръст на крака. Симптомите на това състояние включват остра болка, парене, и дори липса на усещане в засегнатата зона. Неврома на Мортън също може да доведе до скованост, изтръпване или спазми в предната част на стъпалото.

Причина

Неврома на Мортън е състояние, причинено от анормална функция на стъпалото, при което костите притискат нерв, обикновено между трета и четвърта метатарзални главички. Симптомите на неврома на Мортън, често се появяват, по време или след като стъпалата са били подложени на по-голямо натоварване, докато се разхождате, стоите, скачате, или тичате. Това условие може да бъде причинено и от неподходящ избор на обувки. Обувки с тесен връх и/или високи токове, могат да доведат до неврома на Мортън. Стегнатите обувки могат да притиснат нерв между пръстите на краката, което води до дискомфорт и силна болка.

Лечение и превенция

Първата стъпка при лечението на неврома на Мортън е да се изберат подходящи обувки. Обувките осигуряващи на стъпалото достатъчно широчина и височина, са най-добрият избор за лечение и облекчаване на болката. Следващата стъпка в лечението е да се използват ортопедични стелки с метатарзална подложка – поддръжка на напречния свод. Тази подложка се намира зад възглавничките, преразпределя натиска върху пръстите и възглавничките и облекчава болката свързана с неврома.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.