Отоци на краката

Определение

Отоците и подуването на краката и глезените са често срещан симптом. В топлите месеци е нормално стъпалата ни да отичат леко, особено ако сме ​със​ затворени и неподходящи за сезона обувки, които възпрепятстват нормалната циркулация на кръв. По всяко друго време ​подуването на краката е симптом, ко​йто ни показва, че в тялото ни се случва нещо​ извън нормата. Поради тази причина е важно да ​обръща​ме​ внимание навреме на всеки оток и да предприемем навременни ме​рки и грижи за овладяването му.

Причини

Отоците и подуването на краката и глезените могат да ​имат следните причини:

– Хормонална терапия и прием на контрацептиви.

– Високо кръвно налягане и прием на лекарствени средства за понижаването му.

– Стероиди

– Прием на антидепресанти

– Диабет и използваните във връзка с регулирането му медикаменти.

– Бъбречни заболявания.

– Чернодробни и ендокринни заболявания.

– Сърдечно-съдови заболявания

– Травми в областта на глезена и подбедрицата

– Бременност

 

Лечение и превенция

При подуване ​на краката и глезените, случващо се поради затруднено кръвообръщение или прекомерно затопляне​,​ решението е лесно и се свежда до създаването ​н​а подходящи температурни условия, както и до използването на подходящи обувки, стелки и чорапи​. Обувките с достатъчен обем няма да притискат допълнително кръвоносните съдове и ​ще​ ​ос​игур​ява​т добра циркулация на телесните течности, както и по-добро проветряване​​ на стъпалата.

От голямо значение е прием​ът​ на достатъчно течности, ограничаването на солените храни, газираните напитки и кафето.

Правилният двигателен режим и достатъчно почивка също са от важно значение за доброто състояние на краката, а и на целия организъм.

Редица отоци се повлияват отлично от носенето на подходящи ортопедични стелки и обувки.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.