Плантарен фасциит (болезнен свод)

Определение

Терминът плантарен фасциит (болезнен свод) се отнася до възпаление и/или парещо усещане в свода на стъпалото.

Причина

Има много причини, които да бъдат фактор за появата на болезнен свод. Структурен дисбаланс или нараняване на стъпалото могат да са пряка причина. Най-разпространената причина обаче е състояние, наречено плантарен фасциит (plantar fasciitis).

Плантарния фасциит е болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. – Прекомерното разтягане на тази тъкан, обикновено вследствие на свръх пронация или плоско стъпало, причинява плантарен фасцит.

Болката при това състояние се появява най-често рано, още с първите крачки, които човек прави сутрин. След като раздвижите стъплото болката изчезва, но може да се появи отново след прекарване на дълго време в изправено положение или след по-продължителен период на покой.

Ако това състояние не се третира и напрежението върху надлъжния свод продължава, може да се развие костна протрузия, позната като шипове на петата (израстък на шпоровата кост). Затова е важно състоянието да се лекува, за да се избегне влошаване.

Превенция и лечение

Това е сравнително често срещано състояние на стъпалото, което може да се лекува.

Добре е да се уверите, че носите удобни обувки с еластична и мека вътрешност, това ще намали натиска върху фасцията. Избягвайте обувките с високи токчета и избирайте обувки с разумна височина и подвижни стелки.

Ортопедичните стелки също играят ключова роля в превенцията и лечението на плантарен фасцит, тъй като са подбрани според спецификата на Вашето стъпало и му осигуряват необходимата поддръжка за свода, контролират свръх пронацията и подпомагат възстановяването на биомеханиката му.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.