Плоскостъпие (дюстабан)

Определение

Плоскостъпието се или така наречения дюстабан е състояние, с което хората живеят без особени оплаквания или с епизодични прояви на умора и тежест, след продължително стоене или ходене, които могат да бъдат лесно контролирани, чрез избор на подходящи обувки и стелки.

Сводовете на стъпалото играят ролята на „амортисьор“ при различните активности, като ходене, бягане, скачане, действат за по­-лесното оттласкване и адаптират ходилото към терена. Наличието им осигурява оптимални условия за работа на мускулите. Без тях те ще се претоварват много по­ – бързо. Спадането или пълното изчезване на сводовете поради различни причини наричаме плоскостъпие. То е често срещано биомеханично състояние, което може да бъде вродено или придобито.

Малко хора знаят, че плоскостъпието може да бъде предпоставка за развитието на различни ставни заболявания, болки в кръста, възпаление на плантарната фасция, а също и възникване на други проблеми на стъпалото, както и на опорно-двигателния апарат.

Причина
Плоскостъпието е процес, при който структурата на стъпалото пропада, което го прави плоско и равно, а натискът върху другите му части се увеличава. Така плоскостъпието често води до плантарен фасцит, шипове на петата, метатарзалгия и/или буниони. 

Причини за придобито плоскостъпие могат да бъдат наднорменото тегло, бременността, честото претоварване на ходилото при професии налагащи продължителен стоеж, ходенето по твърди повърхности, податливи и гъвкави стави, както и изборът на неподходящи обувки.

Лечение и превенция
Избора на подходящи обувки е от изключителна важност, те трябва да пасват идеално на стъпалата. Подметката трябва да е еластична и мека, а задният им форт да е здрав и твърд, за да поддържа в правилно положение петата и глезена, като ги предпазват от извъртане навътре (т.нар. свръх-пронация). Стелките Aetrex® имат специален супинаторен клин, който изпълнява тази функция.
Плоскостъпието може да се третира консервативно с ортопедични продукти – ортопедични обувки и ортопедични стелки.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.