Пръст- Чукче

Определение

Пръст-чукче е наименованието на пръст, който е свит при средната или крайната става, което може да доведе до силен натиск (от обувката) и болка. Причина за това е опъването на сухожилията и връзките на пръста, карайки го да се извива надолу. Пръст-чукче може да се появи на всеки пръст, с изключение на палеца. Най-често свързваме това състояние с дискомфорт в най-издадената част на пръста, поради триенето му в горната част на обувката.

Пръстът-чукче се класифицира въз основа на подвижността пръстите при ставите. Има два типа пръст чукче – гъвкав и твърд. При гъвкав пръст ставите могат да се движат и пръстът може да се изправи с помоща на ръцете. Твърдият пръст няма същата способност за движение. Изправянето е съвсем ограничено и може да бъде многоболезнено. Това понякога ограничава движението на стъпалото, води до повишен натиск в зоната на възглавничките, и е възможно да причини болка и поява на мазоли и втвърдявания в долната част на стъпалото.

Причина

Пръстът-чукче е резутат от мускулен дисбаланс, причиняващ неестествено обтягане на връзките и сухожилията. Това води до извиване на ставите надолу. Артритът също може да доведе до деформации в предната част на ходилото включително и до пръст-чукче.

Превенция и лечение

Смяната на стила обувки е изключително важна стъпка за лечението на това е състояние. Когато избирате обувки, трябва да се уверите, че те са достатъчно широки и имат дълбочина в предната част, за да поберат пръста-чукче. Като осигуряват достатъчно място за пръстите, те намаляват натиска и триенето на извития нагоре пръст в обувката.
За облекчаване на това състояние са създадени различни видове гелови предпазители, които предпазват пръста от триене в обувката, както и шини придържащи пръста надолу .

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

* Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.