Човешко стъпало

От общо 206 кости в човешкия скелет, 52 са разположени с стъпалата – по 26 във всяко.

В долните крайници се намират най-масивните и най-големи кости, които се задвижват от най-силните мускули. Долните крайници се различават по своята анатомична конструкция от тази на горните ни крайници, най-вече поради факта, че на тях се пада отговорността да поемат и носят цялата тежест на тялото през целия ни живот.

Съпоставяйки стъпалото с дланта, ще открием съществени разлики, свързани преди всичко с факта, че структурата на стъпалото има за задача да носи тежеста на тялото като я разпределя равномерно, така че всички движения на тялото да се осъществяват максимално комфортно. За да се случи това, природата е конструирала ходилото по специален начин. Чрез оформянето на специална извивка, наречена „свод“, нашите стъпала играят ролята на своеобразни „амортисьори“ за тялото. Костите в стъпалото са в плътен контакт по между си и заедно с мускулите и сухожилията създават една от най-сложните във функционално отношение анотомическа машина в човешкото тяло. Именно благодарение на нея стъпалата притежават елестичност, която има за задача да поема сътресенията в целия скелет при ходене и тичане.

Човешкото стъпало при повечето хора притежава видима с просто око извивка от вътрешната си страна между петата и основата на палеца. Сводът се оформя между третата и десетата година от живота на човек. Интересен факт е, че бебетата се раждат с плоски стъпала, но това състояние е различно от плоскостъпието. За плоскостъпие се говори тогава, е диагностицирано най-рано след 3-годишна възраст и не се израстне през пубертета.

Често при децата плоскостъпието е свързано с т.н. халтаво стъпало и обикновено при него не се забелязват видими деформации, но при стъпване надлъжния свод изчезва. Това се дължи на хлабавите ставни връзки при децата. Този тип плоскостъпие се израства, тъй като с възрастта ставните връзки заякват и не се налага специално лечение. От голяма полза за доброто здраве на целия скелет на подрастващото дете е носенето на ортопедични стелки, които да поддържат стъпалото и обувки със стабилно ходило и устойчив заден форт.

Статичното плоско стъпало при децата се характеризира с плосък свод, който е ясно видим както в покой, така и по време на стъпване. Състоянието е в следствие от промени в анатомията на стъпалото. Корекцията е възможна със стелки и специални обувки, а в редки случаи се прибягва и до хирургическа интервенция.

За да се предпазят детските стъпала от развитието на плоскостъпие от съществено значение е изборът на обувки, при това още преди детето да е проходило. Детските обувки трябва да обхващат глезена и да го държат стабилен, а ходилото да е еластично, но стабилно в областта на свода. Препоръчително е материалите за изработката на детски обувки да са естествени.
Порочна практика е малките деца да носят обувките на по-големите си братчета и сестрички, които вероятно вече са деформирани.

За доброто състояние на стъпалата както и за превенция на вторични измения е от съществено значение е редовната физическа активност и качественото хранене от най-ранна детска възраст с храни богати на витамини, минерали и ненаситени мастни киселини, отговорни за доброто състояние и възстановяването на костите, мускулите и сухожилията както в стъпалата, така и в цялото тяло.

Стъпалото е своеобразна карта на всички органи и системи в човешкото тяло. По него са разположени множество биологично активни точки, които се свързват с тях и посредством които може да им се въздейства. Това е и причината много лекари да препоръчват ходенето боси, тъй като така по естествен начин тези точки се масажират и спомагат за тонизирането и възстановяването на целия организъм. Освен с цел доброто състояние на стъпала и на тялото, ходенето боси подкрепя закаляването при малките деца и наред това е несравнимо удоволствие.